Διαταραχές Φώνησης (Δυσφωνία): Πώς να μην κακοποιούμε τη φωνή μας!

by 8:43 π.μ. 2 σχόλια
Τι είναι Φώνηση; 
Η φώνηση είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγεται ήχος από τα όργανα του φωνητικού μας συστήματος. Συγκεκριμένα, κατά την εκπνοή ο αέρας εξέρχεται από την τραχεία στο λάρυγγα και κάνει τις φωνητικές χορδές να πάλλονται. Επόμενος προορισμός είναι η στοματική κοιλότητα, όπου ο ήχος θα μετατραπεί σε φωνήματα από τους αρθρωτές, ενώ ο φάρυγγας και η μύτη χρησιμεύουν ως αντηχείο για να διαμορφώσουν τον τελικό ήχο. Με αυτό τον τρόπο, θα παραχθεί το λεκτικό μήνυμα με στόχο την επικοινωνία.

Τι θα συμβεί αν καταπονούνται τα όργανα του φωνητικού μηχανισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα; 
Οι φωνητικές χορδές
Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν αρκετά τη φωνή τους στην καθημερινότητά τους, ειδικότερα αν αυτή είναι χρήσιμη στο επάγγελμά τους, όπως για παράδειγμα οι δικηγόροι, οι δάσκαλοι, οι τραγουδιστές κτλ. Ανεξαρτήτως, όμως, πόσο μιλάμε, η κακή χρήση της φωνής μπορεί να οδηγήσει σε παθολογία του φωνητικού μηχανισμού. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά ο λάρυγγας και οι φωνητικές μας χορδές είναι όργανα που λειτουργούν ασταμάτητα, επομένως ενδέχεται να καταπονούνται.

Τι ονομάζουμε διαταραχές φώνησης; 
Οι διαταραχές φώνησης είναι η κατηγορία που περιλαμβάνει την παθολογία των φωνητικών οργάνων, τις αιτίες εκείνες, δηλαδή, που προσβάλλουν τo φωνητικό σύστημα. Σε αυτές ανήκουν οι κύστες, τα οζίδια, οι πολύποδες, το οίδημα Reinke, η οξεία ή χρόνια λαρυγγίτιδα, τα κοκκιώματα, τα θηλώματα, οι ινώσεις και άλλα. (Ενδεικτικές φωτογραφίες θα βρείτε παρακάτω στο άρθρο)

Οζίδια φωνητικών χορδών
Τι συμπτώματα θα αισθανθούμε; 
Ενδεικτικά συμπτώματα που θα πρέπει να μας προϊδεάζουν για κάποιου είδους παθολογία είναι τα εξής: Βραχνάδα (βραχνή φωνή), αίσθηση πως θέλουμε να καθαρίζουμε τακτικά το λαιμό, αίσθημα ξένου σώματος, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας χωρίς αιτιολογία, αίσθηση πνιγμού, φωνητική κόπωση, αλλαγές τόνου/έντασης/ποιότητας φωνής, εκτεταμένη παραγωγή βλέννας στο φάρυγγα, αδυναμία παραγωγής φωνής, διακοπές φώνησης, πόνος
κ.ά.

Πώς θεραπεύονται;
Η θεραπεία των διαταραχών φωνής επιτυγχάνεται με τη διεπιστημονική προσέγγιση της συγκεκριμένης παθολογίας από τον ΩΡΛ ιατρό και τον λογοθεραπευτή. Η ιατρική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή με στόχο την ίαση των συμπτωμάτων ή την επεμβατική αντιμετώπιση, όπου κρίνεται απαραίτητο. Ανάλογα με τη φύση της διαταραχής αποφασίζεται η έναρξη προγράμματος φωνο-θεραπείας με στόχο την εξάλειψη της αιτίας που προκαλεί τη διαταραχή. (Για παράδειγμα, τα οζίδια χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης αλλά απαιτείται η φωνο-θεραπεία για την αποφυγή της κακής χρήσης της φωνής που οδηγεί στην επανεμφάνισή τους)

                                                                                 Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη φωνή μας; 
● Καλή ενυδάτωση του οργανισμού (1,5 L νερό ημερησίως)
● Μιλάμε χαμηλόφωνα αντί να ψιθυρίζουμε
● Οικονομία στη φώνηση (δε χρησιμοποιούμε τη φωνή αν δεν είναι απαραίτητο)
● Ομιλία σε περιβάλλον χωρίς θόρυβο
● Απευθυνόμαστε στο συνομιλητή μας όταν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση
● Ξεκουράζουμε συχνά τη φωνή μας, ειδικά όταν νιώσουμε πόνο, βραχνάδα ή έντονη ξηρότητα

Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε; 
● Υπερβολικά δυνατή φωνή ή ομιλία σε υψηλή ένταση (δε φωνάζουμε ή ουρλιάζουμε)
Οίδημα Reinke
● Ομιλία σε περιβάλλοντα με θόρυβο
● Απότομες διακυμάνσεις της φωνής μας
● Συνεχές (μη παραγωγικό) καθάρισμα του λαιμού
● Τακτικό έντονο βήξιμο
● Ψιθύρισμα
● Καφεΐνη και αλκοόλ
● Κάπνισμα
● Χώρους με κλιματισμό
● Τροφές που αφήνουν υπολείμματα στο φάρυγγα (γιαούρτι, σοκολάτα κά)
● Πολύ κρύα ή πολύ ζεστά φαγητά και ροφήματα

Σημείωση: Οι διαταραχές αυτές δεν προκαλούνται αποκλειστικά από κακή χρήση της φωνής, όπως αναφέρεται για τους σκοπούς του συγκεκριμένου άρθρου. Αφορούν, γενικά, δομικές αλλαγές των φωνητικών χορδών, λειτουργικές διαταραχές αλλά ενδέχεται να είναι και αποτέλεσμα νευρογενών ή ιδιοπαθών διαταραχών φωνής, καθώς και άλλων (συστημικών) ασθενειών που ενδέχεται να προσβάλλουν όργανα του φωνητικού συστήματος.

*Οι φωτογραφίες παρέχονται από: αναζήτηση google. 
Χριστίνα Εμμ. Γεωργαλλή
Λογοπαθολόγος - Λογοθεραπεύτρια

Χριστίνα Γεωργαλλή

Λογοθεραπεύτρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κω. Σπούδασε λογοθεραπεία στα Ιωάννινα. Ζει μόνιμα στη Βρετανία για να πραγματοποιήσει σπουδές στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες. Γράφει και στο προσωπικό blog:

2 σχόλια:

 1. Θα μπορούσες να προτείνεις συγγράμματα ή άρθρα που να αφορούν διαταραχές φώνησης λόγω κακοδιαχείρισης;
  Θα ήταν προτιμότερο να έχουν και κλινικά περιστατικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσως το "Vocal Abuse Reduction Program" του Thomas S. Johnson .. Αλλά δεν ξέρω πώς μπορείτε να το προμηθευτείτε και είναι παλιό.

   Διαγραφή