6 ιδέες για ενίσχυση της επικοινωνίας του παιδιού το καλοκαίρι

by 8:31 π.μ. 0 σχόλια
* Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος (Ιούνιος 2015) του ψηφιακού περιοδικού "EDit your Life". Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ,

1. Το παιχνίδι των ερωτήσεων
Σε μικρά παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη το λόγο, βοηθά να κάνετε ερωτήσεις. Για παράδειγμα, ρωτήστε το παιδί «Προτιμάς ρύζι ή πατάτες με το φαγητό σου;». Φυσικά βοηθά επιπλέον το οπτικό ερέθισμα, δηλαδή να δείχνετε καθώς κατονομάζετε, καθώς και η ίδια η χρήση των λέξεων πολλές φορές, μέχρι να καταφέρει το παιδί να τις μάθει. (Πχ «Αυτό είναι το ρύζι. Θέλεις ρύζι;»)Αποφύγετε τις πολλές ερωτήσεις σε μία φράση που ενδέχεται να μπερδέψουν το παιδί.

2. Αντίληψη και επεξεργασία ήχου
Καθώς κάθεστε στην παραλία, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τους ήχους που ακούτε. Ρωτήστε το παιδί «Τι είναι αυτό που ακούγεται;» Και απαντήστε ανάλογα (η θάλασσα, το κύμα, το αυτοκίνητο κ.ά) ή «Τι κάνει αυτό το θόρυβο; (Τα παιδιά που παίζουν και φωνάζουν δυνατά).

3. Τραγούδι
Διαλέξτε τα τραγούδια που γνωρίζει το παιδί και του αρέσουν και δημιουργήστε μία λίστα αναπαραγωγής ή ξεκινήστε να τα τραγουδάτε. Έπειτα, σταματήστε απότομα τη μουσική και ζητήστε του να σας πει πώς συνεχίζει ο στίχος. Όποιος βρει τα περισσότερα κερδίζει!

4. Συζήτηση
Βρείτε κάρτες στο εμπόριο με φρούτα, ζώα κ.ά ή εναλλακτικά, ξεκινήστε με τα όσα βλέπετε γύρω σας. Αρχίστε να κατονομάζετε πράγματα που βλέπετε, ξεκινώντας από αυτά που πιθανώς να γνωρίζει (πχ ήλιος) και στη συνέχεια.....

Χριστίνα Γεωργαλλή

Λογοθεραπεύτρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κω. Σπούδασε λογοθεραπεία στα Ιωάννινα. Ζει μόνιμα στη Βρετανία για να πραγματοποιήσει σπουδές στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες. Γράφει και στο προσωπικό blog:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου