“Ρωτήστε έναν Λογοθεραπευτή… Υπάρχει λόγος” - Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας 2015

by 8:24 π.μ. 0 σχόλια
* Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος (Απρίλιος 2015) του ψηφιακού περιοδικού "EDit your Life". Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ,

Εσείς τι γνωρίζετε για τη λογοθεραπεία;  

Με αφορμή την Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας (ΠΗΛ) στις 11 Μαΐου, όπως θεσπίστηκε από τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ),
συμμετέχετε στις οργανώσεις που θα διοργανωθούν σε πόλεις της Ελλάδας και γνωρίστε αυτή την ανερχόμενη επιστήμη! 

Θέλουμε να μας μιλήσετε… Θέλουμε να επικοινωνήσουμε… Θέλουμε να σας δείξουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε…
“Ρωτήστε έναν Λογοθεραπευτή… Υπάρχει λόγος”

Στα πλαίσια της ενημέρωσης γύρω από την επιστήμη της λογοθεραπείας είναι προγραμματισμένες οι εκδηλώσεις για την ΠΗΛ (Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας) στις εξής πόλεις:

Άνδρος (2 Μαΐου), 
Κάτω Αχαΐα (3 Μαΐου), 
Ιωάννινα (6 Μαΐου), 
Κεφαλλονιά (6 Μαΐου), 
Πάτρα (9 Μαΐου), 
Νεμέα (9 Μαΐου), 
Κουφάλια Θεσσαλονίκης (9 Μαΐου), 
Κέρκυρα (9 Μαΐου), 
Αθήνα (10 Μαΐου), 
Φλώρινα (10 Μαΐου).
Ο κατάλογος ενημερώνεται συνεχώς με νέες πόλεις. Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις δράσεις αυτές διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ >>>.

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον Λόγο, την Ομιλία και κατ’ επέκταση την Επικοινωνία και τις διαταραχές αυτών των λειτουργιών.

Στόχο έχει την έρευνα, την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διάγνωση και την παρέμβαση των παραπάνω διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, ενήλικες, εφήβους και υπερήλικες). Οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι νευρολογικές, δηλαδή να σχετίζονται με παθήσεις, ασθένειες ή διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), εξελικτικές αναπτυξιακές, οι οποίες συναντώνται κατά την αναπτυξιακή πορεία ενός ατόμου, καθώς το παιδί εξελίσσεται από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο επόμενο, λειτουργικές (μηχανισμοί όπως η κατάποση, των οποίων τα στάδια δεν συγχρονίζονται όπως πρέπει έχουν ως αποτέλεσμα ο μηχανισμός να μην είναι λειτουργικός) ή να οφείλονται σε ανατομικές αποκλίσεις (όπως για παράδειγμα η έλλειψη οδοντοστοιχίας στους ενήλικες επηρεάζει την άρθρωση).

Παθολογία Λόγου και άλλες διαταραχές
Ø  Αρθρωτικές και Φωνολογικές Διαταραχές
Διαταραχές άρθρωσης συγκεκριμένων φωνημάτων (όπως του /s/ ή του /r/) και φωνολογικές διαταραχές, δηλαδή η μη κατάκτηση των φωνημάτων από το παιδί με αποτέλεσμα τις αντικαταστάσεις, μεταθέσεις και παραλείψεις φωνημάτων στις λέξεις και την ακατάληπτη ομιλία.
Ø  Γλωσσικές Διαταραχές
Οι διαταραχές που συναντώνται σε όλα τα υποσυστήματα της γλώσσας (πραγματολογικές, σημασιολογικές, μορφολογικές, φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολίες στη σύνταξη και τη γραμματική).
Ø  Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (και Ειδική Γλωσσική Διαταραχή – SLI)
Ø  Διαταραχές Φωνής/Φώνησης και Αντήχησης
Διαταραχές στη φωνητική λειτουργία που εκδηλώνονται με βραχνάδα, τραχύτητα, μειωμένη ένταση κ.ά, ποικίλης αιτιολογίας όπως χρόνια λαρυγγίτιδα, οζίδια ή πολύποδες φωνητικών χορδών και άλλες αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα φώνησης και τη δυσκολία στην επικοινωνία.
Ø  Διαταραχές Ροής της Ομιλίας (Τραυλισμός, ταχυλαλία)
Ø  Επίκτητες Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας (όπως Αφασία, Δυσαρθρία, Απραξία)
Διαταραχές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής έπειτα από μία αιφνίδια κατάσταση που επηρεάζει το ΚΝΣ, όπως είναι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποιες νευρολογικές/ νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Ø  Διαταραχές Κατάποσης (Δυσφαγία)
Διαταραχή στο μηχανισμό και τη λειτουργία της κατάποσης, με κίνδυνο εισρόφησης (πνιγμού). Έχουν νευρολογικό υπόβαθρο (όπως οι επίκτητες διαταραχές λόγου και ομιλίας). 

Χριστίνα Γεωργαλλή

Λογοθεραπεύτρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κω. Σπούδασε λογοθεραπεία στα Ιωάννινα. Ζει μόνιμα στη Βρετανία για να πραγματοποιήσει σπουδές στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες. Γράφει και στο προσωπικό blog:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου