Τι είναι και με τι ασχολείται η λογοθεραπεία;

by 9:03 π.μ. 0 σχόλια
Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον Λόγο, την Ομιλία και κατ’ επέκταση την Επικοινωνία και τις διαταραχές αυτών. Έχει στόχο την έρευνα, την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διάγνωση και την παρέμβαση των παραπάνω διαταραχών σε βρέφη, παιδιά, ενήλικες, εφήβους και υπερήλικες. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι νευρολογικές, εξελικτικές, αναπτυξιακές ή λειτουργικές. 

Ο Λογοθεραπευτής ακολουθεί μια σειρά δοκιμασιών, για να αξιολογήσει τον λόγο, την ομιλία και την επικοινωνία του παιδιού/ενήλικα. Σχεδιάζει το πρόγραμμα παρέμβασης με στόχο τη βελτίωση και αποκατάσταση των διαταραχών, στα πλαίσια που επιτρέπει η βλάβη. Επιπλέον, συνεργάζεται και παραπέμπει σε ειδικούς άλλων ειδικοτήτων, όπως γιατρούς, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς και εργοθεραπευτές, για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαταραχών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου.

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να ασχοληθεί με:
* αναπτυξιακή καθυστέρηση
* εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές (πραγματολογικές, σημασιολογικές, μορφολογικές, φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολίες στη σύνταξη και τη γραμματική)
* αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές
* ανατομικές ανωμαλίες και παθολογίες των οργάνων φώνησης και ομιλίας
* τραχηλοκρανιοπροσωπικές ανωμαλίες (σχιστίες)
* διαταραχές φωνής (αφωνία, δυσφωνίες)
* διαταραχές ροής του λόγου (τραυλισμός, ταχυλαλία)
* διαταραχές μάσησης και κατάποσης (δυσφαγία)
* ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μερική ή ολική λαρυγγεκτομή
* ασθενείς που φέρουν τραχειοστομία
* αφασικά σύνδρομα (αφασία Broca, αφασία Wernicke κ.ά)
* νευρογενείς κινητικές διαταραχές ομιλίας (δυσαρθρίες, απραξία)
* κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (ΚΕΚ)
* εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ)
* εκφυλιστικές ασθένειες (άνοια, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), νόσος Parkinson κ.ά).
* νευρολογικές διαταραχές και ασθένειες
* ψυχιατρικές διαταραχές και ασθένειες
* εγκεφαλική παράλυση (ΕΠ)
* νοητική υστέρηση (ΝΥ)
* σύνδρομα (Down, Rett κ.ά)
* διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές - ΔΑΔ (αυτισμός, σύνδρομο asperger)
* προβλήματα ακοής (βαρηκοΐα/κώφωση)
* διαταραχές ανάγνωσης και γραπτού λόγου, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, δυσορθογραφία, Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (ΕΓΔ ή SLI)

Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω διαταραχές, ο ιατρός είναι αρμόδιος και πρέπει να παραπέμπει σε έναν λογοπαθολόγο για την εκτίμηση του λόγου, της ομιλίας αλλά και της κατάποσης. Οι γονείς από την πλευρά τους, είναι ωφέλιμο να ενημερώνονται σωστά, να παρακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού τους και να μη διστάζουν να επισκεφθούν τον ειδικό όταν αντιληφθούν κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, παλινδρόμηση σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης ή δυσκολία στην προσαρμογή από το ένα στάδιο στο άλλο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η πρόληψη είναι η σημαντικότερη μορφή παρέμβασης! Είναι σημαντικό η προσέγγιση ενός περιστατικού (παιδιού ή ενήλικα) και η διάγνωση της διαταραχής να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, με στόχο την καλύτερη πρόγνωση αλλά και έκβαση της θεραπείας του.

Η έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής διαταραχής μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού, αποφεύγοντας δευτερογενείς συνέπειες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο για επικοινωνία και έκφραση κ.ά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα το άτομο να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Αντίστοιχα, στους ενήλικες, η βοήθεια που παρέχεται έχει ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας επικοινωνίας του ασθενή και την αποφυγή του στιγματισμού του.

Αν ο οποιοσδήποτε έχει αμφιβολίες ή υποψίες σχετικά με την ύπαρξη κάποιας παθολογίας, ας μη διστάσει να επικοινωνήσει με έναν λογοπαθολόγο-λογοθεραπευτή.


Χριστίνα Γεωργαλλή

Λογοθεραπεύτρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κω. Σπούδασε λογοθεραπεία στα Ιωάννινα. Ζει μόνιμα στη Βρετανία για να πραγματοποιήσει σπουδές στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες. Γράφει και στο προσωπικό blog:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου